Cannabis en Amsterdam: 6 hoogte- en dieptepunten
In cannabis de meer dan 25 jaar dat The Border bestaat is er heel wat veranderd op het gebied van het cannabisbeleid. Zowel in Nederland als daarbuiten. Tijd voor een terugblik. Hier zijn 6 hoogte- en dieptepunten sinds de jaren negentig.
Een stukje geschiedenis
- Sinds 1953 is het bezitten en produceren van cannabis in Nederland strafbaar. In dit jaar werden wiet en hasj opgenomen in de Opiumwet. Aan de overtreders van de wet worden hoge straffen opgelegd.
- Nederland was het eerste land ter wereld dat cannabisgebruik decriminaliseerde. Begin jaren zeventig kwam het zogeheten gedoogbeleid tot stand en openden de eerste coffeeshops. Dankzij dit beleid wordt het bezit van maximaal 5 gram cannabis of 5 hennepplanten niet meer strafrechtelijk vervolgd. Wel blijft het in de ogen van de wet strafbaar.
- In eerste instantie werd er weinig onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs in het nieuwe gedoogbeleid. Dit had tot gevolg dat op de Zeedijk en rond de Dam openlijke handel in harddrugs ontstond. De Leidsesluisbrug kreeg al snel zijn bijnaam de Pillenbrug.
- In het jaar 1976 werd er uiteindelijk wel onderscheid gemaakt. Nederland kreeg haar eigen regels voor cannabisteelt en -gebruik. Het aantal coffeeshops groeide snel en Amsterdam kende op haar hoogtepunt meer dan 400 shops.
Opening van The Border
In de jaren negentig opende coffeeshop The Border haar deuren. In 1992 werd café ‘De Schuimkraag’ door de twee jeugdvrienden Eric en Bart overgekocht. De Amstelveenseweg 1160, op de grens tussen Amsterdam en Amstelveen, werd omgetoverd tot cannabiscafé. De Amsterdamse coffeeshop kreeg de toepasselijke naam The Border.
Lees hier meer over onze geschiedenis.
De hoogte- en dieptepunten
Sinds de opening van The Border is er heel wat veranderd. Van soepele regels naar strenge regelgeving, van medicinale cannabis tot het experimenteren met legale telers. We nemen je mee op reis en delen 6 hoogte- en dieptepunten sinds het begin van The Border.
1. 1992: Nieuwe criteria voor alle coffeeshops
In het jaar dat The Border haar deuren opende werden er nieuwe criteria opgesteld waaraan alle Nederlandse coffeeshops moeten voldoen: de AHOJG-criteria. Er kwamen strenge controles en coffeeshops werden gesloten bij overtreding. Volgens deze criteria is het onder andere verboden om reclame te maken voor hasj en wiet. Ook mogen personen onder 18 jaar niet naar een coffeeshop en is het verboden om grote hoeveelheden te verhandelen of op voorraad te hebben.
2. 2003: Medicinale cannabis verkrijgbaar via de apotheek
Hoewel het cannabisbeleid werd aangescherpt konden cannabisgebruikers vanaf 2003 medicinale cannabis bij de apotheek krijgen. Deze ‘mediwiet’ is nog steeds alleen op recept verkrijgbaar. Top op de dag van vandaag is er slechts één bedrijf in Nederland dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport legaal cannabis kweekt. Alleen zij mogen cannabis verstrekken aan apotheken. En hoewel medicinale wiet legaal is in Nederland, is het nog steeds geen geregistreerd geneesmiddel.
3. 2006: Blowverbodsborden in Amsterdam
Om overlast tegen te gaan werden in 2006 blowverbodsborden geintroduceerd in Amsterdam. Het was niet langer toegestaan om in bepaalde straten en op bepaalde pleinen, zoals het Mercatorplein, te blowen. Blowde je toch op deze locaties? Dan riskeerde je een fikse boete.
De borden, die werden gebruikt om aan te geven dat er een blowverbod gold in bepaalde gebieden, werden al snel een gewild collector’s item. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste blowverbodsborden werden gestolen. Amsterdam speelde hier slim op in en bood de borden te koop aan via internet. De opbrengsten van deze geniale actie gingen naar een goed doel.
4. 2012: Invoering van de wietpas (later het I-criterium)
Het kabinet Rutte-I werkte hard aan een verbod op hasj en wiet en in mei 2012 wordt de wietpas ingevoerd in Zuid-Nederland. De pas werd als eerste in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland ingevoerd. Toenmalige burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zag de invoering van een wietpas absoluut niet zitten. Gelukkig werd de pas weer afgeschaft. Wel moeten klanten van coffeeshops voortaan een identiteitsbewijs en uittreksel uit het bevolkingsregister laten zien om aan te tonen dat ze in Nederland wonen. Dit heet het I-criterium.
5. 2014: Organisatie Joint regulation
Niet alleen de burgemeester van Amsterdam zag graag een andere aanpak in zijn stad. In 2014 ondertekenden ruim 60 gemeenten het Joint regulation manifest en vroegen de overheid gereguleerde cannabisteelt toe te staan. Ook enkele kamerleden stonden achter het manifest dat werd geïnitieerd door de burgemeesters van Heerlen en Eindhoven en een Utrechtse wethouder. Minister Opstelten van Justitie werd op zijn beurt absoluut niet warm van het manifest.
6. 2019: De Wietproef
Het Nederlandse drugsbeleid is wereldwijd veelbesproken. Met name ons beleid over cannabisgebruik. Waar Nederland eerst voorloper was, blijven we momenteel stilstaan. Zo is inmiddels in Uruguay, Canada en delen van de Verenigde Staten het kweken en handelen in cannabis gelegaliseerd. Toch is er ook beweging in Nederland zichtbaar. Op dit moment is er sprake van een zogenaamde ‘Wietproef’. Huidige burgemeester Halsema zet alles op alles om Amsterdam onderdeel te laten worden van dit experiment. Gaat dit haar lukken?
Het is helaas nog even afwachten of Amsterdam ook daadwerkelijk aan de proef, waarbij 10 Nederlandse gemeenten wiet gaan verkopen van legale telers, mee gaat doen.
Bekijk ondertussen het filmpje van Nieuwsuur over de inspirerende wietpioneer John Meijers die maar al te graag zijn tanden in de wietproef zet. Of kom langs in onze coffeeshop, op de grens van Amsterdam en Amsteleveen. We zijn dagelijks geopend.