Chill de kerstdagen door met deze feestelijk hapjes en drankjes vol wiet
Zodra Mariah Carey uit de speakers schalt en Chris Rea onderweg is, weet je dat het er weer aan zit te komen: kerst. Is het bij jou net als bij veel anderen een ietwat saaie familieaangelegenheid met veel eten en drinken? Of ben je juist alleen met kerst. In beide gevallen kan het geen kwaad de hapjes en drankjes wat op te spicen, of liever gezegd: op te spacen. De volgende lekkernijen gemaakt, met o.a wietboter, kun je serveren met kerst. Het recept voor wietboter vind je verderop in het artikel.
Spacey kerstcake
Een klassieker, maar perfect voor de feestdagen natuurlijk. Een lekkere spacey kerstcake. Zo maak je hem:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Mix 200 gram wietboter, 1 zakje vanillesuiker en 200 gram suiker in een kom door elkaar. Mix nu 3 eieren er één voor één door. Voeg nu langzaam 50 ml melk en de cakemix toe terwijl je mixt tot het deeg glad is. Vet nu een cakeblik in vul het met de cakemix. Schuif het bakblik in het midden van de oven.
Het duurt ongeveer een uur en kwartier voordat je cake klaar is. Versier de cake met poedersuiker voor een feestelijk effect.
Wietcocktails
Een drankje mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de feestdagen. Gelukkig zijn wietcocktails heel makkelijk te maken. Kies je favoriete sterke drank (het liefst met een hoog alcoholpercentage zoals wodka, jenever of whiskey, liever geen dranken met maar 30% alcohol). Decarboxyleer je wiet. Kijk bij het wietboterrecept hieronder hoe je dat moet doen en mix drank en wiet door elkaar. Houd ongeveer 7 gram gemalen wiet aan op een fles van 750 milliliter. Natuurlijk kun je ook altijd wat minder wiet toevoegen.
Cupcakes om vrolijk van te worden
Cupcakes zijn supermakkelijk van tevoren te maken met cupcake pakken uit de supermarkt. Vervang de gewone boter die je moet toevoegen voor wietboter en je bent klaar. Cupcakes lenen zich er natuurlijk prima voor om mooi versierd te worden. Wees wel heel voorzichtig met het serveren van cupcakes als er kinderen in de buurt zijn.
Wietijs
Giet 500 ml slagroom in een steelpan en laat het sudderen. Smelt in een ander pannetje 50 gram wietboter en 75 gram suiker. Pureer met een staafmixer wat aardbeien en/of bananen en meng alle ingrediënten door elkaar. Na een nachtje in de vriezer heb jij een heerlijk toetje.
Recept wietboter
- 15 gram droge wiet
- 250 gram volle roomboter
- ½ liter (500 ml) water
- 1 kaasdoek
Eerst moet je de wiet decarboxyleren. Dit zorgt er namelijk voor dat de THC-A in de wiet wordt omgezet in de stof THC, de stof die ervoor zorgt dat de wiet het effect heeft dat wij zo lekker vinden. Decarboxyleren doe je als volgt: zet je oven op op 115 graden en schuif een bakplaat met aluminiumfolie met daarop je verbrokkelde wiet verspreid erin. Het duurt ongeveer 60 minuten voor de decarboxylering voltooid is. De wiet wordt bruin van het bakken, dat is normaal.
Smelt de boter in een pan, laat het sudderen maar niet koken. Als de wiet gedecarboxyleerd is voeg je deze aan de boter toe. Roer goed. Hoe langer je het mengsel kun laten sudderen zonder aan te branden, hoe beter. Als de wiet goed door de boter is opgenomen (na een paar uur) dan pak je een kaasdoek en span je deze over een kom. Gooi nu het mengsel over het kaasdoek in de kom. Je zeeft zo de rommel uit de wietboter. Nu kun je de boter hard laten worden in de koelkast. Je kunt wietboter in de koelkast zo’n twee weken bewaren. In de vriezer zelfs wel een half jaar.
Even wachten op de effecten, maar daarna extra heftig
Wiet eten of drinken is anders dan wiet roken, daarom moet je er erg voorzichtig mee omgaan. Als je wiet eet voel je de effecten namelijk pas veel later. Bovendien is dat effect vaak veel heftiger dan wanneer je wiet rookt. Het kan dus zomaar zijn dat je in paniek raakt, misselijk wordt of compleet overwhelmed wordt.
Is dit het geval neem dan wat vitamine C en eet zoete dingen (zonder wiet). Ga rustig zitten en wacht tot het effect is uitgewerkt. Dat kan wel even duren, want de high van edibles duurt veel langer dan bij het roken van een jointje. Zorg er dus voor dat je niet teveel binnenkrijgt en wacht tenminste anderhalf uur op effect voordat je meer gaat eten.
Bezoek onze coffeeshop in Amsterdam
Wil je nog wiet scoren voor de feestdagen? Loop dan eens binnen in onze coffeeshop in Amsterdam. We zitten pal aan het Amsterdamse Bos aan de Amstelveenseweg 1160. Kom je van Amsterdam Schiphol Airport? Dan sta je binnen 15 minuten voor onze deur.
“Beste coffeeshop (en enige) hier in de buurt! Altijd geweldige wiet en hulpzame mensen!”
Benieuwd wat onze klanten zeggen over coffeeshop The Border? Lees hier meer Google reviews.