Zo maak je in 5 eenvoudige stappen je eigen wietboter
Wil je graag een keer eigen edibles maken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wietboter is vaak de basis van de meeste edible recepten. Ben je in staat om een goede wietboter te maken, dan heb je dus het basisingrediënt van een spacecake of een cannabis koekje al in huis. Wat jij nu nog nodig hebt is een recept voor wietboter!
Wat heb je nodig?
Om wietboter te kunnen maken heb je niet veel ingrediënten nodig. Wietboter bestaat voornamelijk uit, je raadt het al, wiet en boter. Maar om hier wietboter van te maken, heb je nog wel een aantal spullen nodig. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval de volgende benodigdheden bij de hand hebt:
- Wiet (hoeveelheid naar wens)
- Roomboter (voor iedere gram wiet, gebruik je 10 gram boter)
- 1 Lepel
- 1 Keukenzeef
- 2 pannen (1 grote, 1 kleine)
- 1 Oude theedoek
- 1 Wiet grinder
Recept wietboter
Nu je alle ingrediënten en benodigdheden in huis hebt, ben je gereed voor het maken van je eerste eigen wietboter. Ben jij klaar het maken van dit heerlijke recept?
Stap 1: Crush je wiet mooi fijn
Je wilt natuurlijk dat alle cannabinoïden (THC, CBD etc.) goed worden opgenomen door de boter. Daarvoor is het belangrijk dat je de wiet eerst goed vermaalt. Gebruik hiervoor een wiet grinder. je hoeft de wiet niet extreem fijn te malen, maar zorg er wel voor dat er geen hele toppen of takjes in de boter verdwijnen.
Gebruik je knipafval voor het maken van je wietboter dan hoef je deze niet persé te vermalen. Haal wel de grote takjes eruit. Kleine takjes kun je vooral laten zitten en wat fijner malen, hier zit namelijk nog veel THC op.
Stap 2: Laat de boter smelten
Nu het wiet goed voorbereid is, kunnen we beginnen met koken. Vul de grote pan met water en breng het water aan de kook. In het andere pannetje doe de boter en de wiet. Om een goede verhouding te hebben is het belangrijk om het gewicht af te wegen. Op 1 gram wiet heb je 10 gram boter nodig.
Om de boter te kunnen laten smelten zonder dat de wiet verbrandt, zet dit kleine pannetje met de ingrediënten in de grote pan. Door het boter au bain marie te bereiden, wordt de temperatuur in het kleine pannetje nooit hoger dan 100°C.
Stap 3: Lekker laten pruttelen
Je zult zien dat het boter snel gesmolten is en dat het wiet erin aan het trekken is. Laat het mengsel tussen de 2 en 12 uur lang pruttelen. Hoe lang je het mengsel laat pruttelen hangt af van het resultaat dat je graag wilt. Hoe langer je het mengsel op het vuur laat staat, des te sterker de boter zal worden en des te minder de boter een wiet smaak krijgt.
Wil je dus dat jouw wietboter niet teveel naar wiet smaakt? Laat het mengsel dan vooral zo lang mogelijk trekken! Het water hoeft niet hard te hoog op te staan, zolang het water wel blijft koken. Check regelmatig of er nog voldoende water in het grote pannetje zit, want water kan snel verdampen. Roer daarnaast regelmatig met de lepel het mengsel door elkaar.
Stap 4: Filter je vloeibare wietboter
Heeft jouw wiet mengsel lang genoeg getrokken in het pannetje, dan is het tijd om het te filteren en er boter van te maken. Hiervoor heb je de oude theedoek, een keukenzeef en een metalen bakje nodig waarin de boter uiteindelijk in zal worden bewaard.
Houd de zeef boven het bakje waar de boter in terecht moet komen, en leg de theedoek over de zeef heen. Nu kun je het pannetje met vloeibare wietboter over de theedoek door de zeef heen gieten. De boter zal nu langzaam door de theedoek en de zeef heen in het bakje druipen. Laat dit eventjes staan zodat al het wietboter in het bakje terecht kan komen. Is het meeste van het vloeibare boter in het bakje terecht gekomen, dan kun je de laatste restjes wietboter uitwringen. Let op, gesmolten boter kan erg heet zijn! Gebruik daarom eventueel handschoenen.
Stap 5: Laat je wietboter afkoelen
Je hebt de boter nu gescheiden van het plantmateriaal en als het goed is, heb je nu een mooi egale vloeibare boter in het metalen bakje zitten. Dit betekent dat je wietboter nu klaar is! Zet het bakje nu in de koelkast om de boter te laten stollen zodat het weer op boter gaat lijken. Wil je direct gaan beginnen met het maken van een edible waarvoor je de boter eerst moet smelten, dan is dit een goed moment om daarmee te beginnen.
Wil je de wietboter op een later moment gaan verwerken, dan is jouw wietboter nu helemaal klaar en kun je de boter in de koelkast bewaren. Wietboter bewaar je op dezelfde manier als gewone boter.
Wietboter kopen?
Heb je geen zin om wietboter te maken? Het is je waarschijnlijk opgevallen dat je wietboter nergens kunt kopen. Wietboter wordt namelijk gezien als een extract, en valt daarom wettelijk onder de categorie harddrugs. Dat betekent dat ook jouw coffeeshop geen wietboter mag verkopen. Onze medewerkers helpen jou natuurlijk wel graag bij het uitzoeken van wiet dat het heel goed zal doen in een lekkere wietboter. We zijn momenteel geopend van 08.00 tot 01.00 uur (maar let op: dit kan weer veranderen). Zien we jou binnenkort in onze coffeeshop in Amsterdam?