Zijn er bijwerkingen van cannabis? Als men denkt aan cannabis, dan denken de meeste mensen aan het psychoactieve effect dat wordt veroorzaakt door de werkzame stoffen in marihuana of wiet. Ook is het bekend dat men medicinale cannabis gebruikt om acute of chronische pijn tegen te gaan, bijvoorbeeld bij de behandeling van kanker.

Maar denkt men bij recreatief gebruik ook wel eens aan de negatieve effecten van cannabis? Hoewel wetenschappelijk onderzoek aantoont dat er geen sterfgevallen zijn als direct gevolg van cannabis gebruik, en de risico’s van wiet relatief mild zijn, kunnen er wel degelijk vervelende bijwerkingen optreden bij sommige mensen. Wij zetten de 5 meest voorkomende bijwerkingen voor jou op een rij.

Droge mond

Als jij regelmatig wiet gebruikt komt de eerste bijwerking jou waarschijnlijk bekend voor: een droge mond. Deze bijwerking doet zich vooral voor bij het roken van een joint en het gebruik van cannabis met een hoog THC gehalte.

Hoe komt dit? Een droge mond ontstaat doordat de THC binden aan receptoren in de klieren die speeksel produceren. De THC zorgt er dan voor dat er minder speeksel geproduceerd wordt waardoor je een droge mond krijgt. Hoe lager de dosis THC is, hoe minder intens het ‘droge mond gevoel’ is.

Bijwerkingen van wiet
De bijwerkingen van wiet zijn afhankelijk van de THC concentratie.

Rode ogen

Wanneer je een joint rookt of een edible eet, wordt door de cannabis de bloeddruk verhoogd. Er wordt op het moment dat je high of stoned bent dus met een hogere druk bloed door je lichaam gepompt. Het gevolg hiervan is dat er meer bloed terecht komt in bloedvaten waar normaalgesproken minder bloed door stroomt.

Dit kun je goed zien aan de ogen. Heb jij rode bloeddoorlopen ogen? Dan heb je te maken met een bijwerking van cannabis. Als de bloeddoorlopen ogen je erg dwarszitten, kun je oogdruppels gebruiken om irritatie te verminderen.

Eetbuien

Je kent het wel: je hebt net een jointje gerookt, en voor je het weet zit je met je neus in de kast te zoeken naar iets om te eten. Wat het is maakt je niet veel uit, de gekste combinaties smaken opeens als een 5 sterren diner. Je hebt te maken met de welbekende eetbui, een bijwerking van cannabis gebruik.

THC is voornamelijk verantwoordelijk voor de verhoogde eetlust. Deze zorgt voor een interactie met het endocannabinoïde systeem waardoor het ‘hongergevoel’ wordt opgewekt. Gebruik je echter uitsluitend CBD, bijvoorbeeld voor medicinale doeleinden, dan zal je hier geen last van hebben.

Misselijkheid

Een andere bekende bijwerking van wiet is misselijkheid en braken. Je hebt misschien wel eens een bad trip meegemaakt, of per ongeluk een te hoge dosis cannabis ingenomen, waarna je je niet goed begon te voelen. Deze bijwerking doet zich vooral voor bij gebruikers die aan het experimenteren zijn met de dosis THC, en de wijze van inname.

Heb je de hoge dosis THC al ingenomen, dan kun je enkel wachten tot de cannabis is uitgewerkt. Zorg er wel voor dat je gehydrateerd blijft door genoeg water te drinken.

Bijwrkingen van een joint
Bijwerkingen van een joint zijn rode ogen en een droge mond.

Hoofdpijn en duizeligheid

Heb je meer cannabis ingenomen dan jouw lichaam gewend is? Of heeft de cannabis een hoog gehalte THC? Dan kun je ook last krijgen van hoofdpijn of duizeligheid.

Deze bijwerkingen komen sneller op bij het roken van een joint. Eet je een edible, dan laten de bijwerkingen langer op zich wachten en kunnen langer aanhouden.

De ernst van de bijwerkingen

Niet iedereen ervaart bijwerkingen. Komen er echter wel bijwerkingen op, dan zijn deze in de meeste gevallen mild en nemen binnen een aantal uren met de high af.

Toch is het mogelijk dat er sterkere bijwerkingen plaatsvinden wanneer er wiet wordt gebruikt met een hoog THC gehalte. Of iemand last krijgt van bijwerkingen, en hoe sterk iemand last heeft van bijwerkingen, is naast de wiet afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de THC tolerantie, het geslacht en andere lichaamseigen karakteristieken.

Voor de meeste mensen is het gebruik van wiet en de high die daarmee wordt ervaren een aangename ervaring. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke risico’s zodat je deze tijdig kunt herkennen en de dosis THC kunt limiteren.

Meer weten?

Heb jij meer vragen over de bijwerkingen van cannabis? Of ben je benieuwd welke dosis en wietsoort het beste bij jou past? Kom dan langs en spreek dan een van onze kenners bij The Border. Wij zijn gevestigd aan de rand van het Amsterdamse Bos, tussen Amsterdam en Amstelveen in!